You are currently viewing 3 tips til god studieteknik

3 tips til god studieteknik

Som studerende kender du sikkert følelsen af altid at være i sidste øjeblik. Du har nok også mere end én gang været sur på dig selv, fordi du igen-igen er gået i gang med læsningen i sidste øjeblik – eller har udskudt den så længe, at du nu er håbløst bagud.

Det er ikke sundt at stresse over, at man er bagud, og det kan gøre din tid på universitetet til en træls oplevelse. Samtidig lærer du slet ikke det, du skal. Derfor straffer du i sidste ende kun dig selv, når du ikke har en god studieteknik.

Men bare rolig: vi er her for at hjælpe dig.

1: Få nok søvn

En af de største hindringer for mange studerende er, at de ikke får nok søvn. Man er træt, uoplagt, har svært ved at møde til timerne – og ikke mindst ved at holde sig vågen, når der skal læses. Det er nødvendigt for en god studieteknik, at du kan koncentrere dig, så her kan det betale sig at sætte ind.

Søvn er et af de mest basale menneskelige behov, og du skal se på det ligesom mad. Hvis du får for lidt, fungerer din krop ikke. Hvis det er for uregelmæssigt, fungerer den heller ikke. Ligesom sund mad i fornuftige mængder får din krop til at føles bedre, er god søvn i fornuftige mængder også godt for kroppen. Det betyder, at der skal være ro omkring dig, når du sover. Derudover skal du sove 8-10 timer hver nat – helst i samme tidsrum hver nat.

Og nej, der er ikke noget, der hedder, at du ikke har tid til at sove 8-10 timer. Hvis du arbejder hele natten, er du mindre effektiv både den nat og hele dagen efter, så med god søvn kunne du udnytte din tid meget bedre.

Giv det et forsøg i et par uger, og mærk efter, om du oplever en forskel. Hvis sengetiden begynder at skride for dig, er det bare med at komme op på hesten igen. Rom blev ikke bygget på én dag.

2: Planlæg

En god studieteknik handler også om, at du planlægger din tid godt. For det første ved du, hvornår du har tid til at læse til de forskellige fag, og for det andet har du forpligtet dig selv på at læse, fordi du har planlagt efter det.

Du kan læse mere om en god læserytme her.

3: Tag fornuftige noter

Mange studerende begår to helt grundlæggende fejl, når det kommer til studieteknik: De tager alt for mange noter, og de laver alt for mange overstregninger. Ingen af delene er særligt produktive – de er faktisk decideret spild af tid.

Hvis du vil tage noter, så fokuser på konkrete begreber, og brug noterne til at strukturere begreber, tidsperioder og lignende. Dine noter bør aldrig fylde mere end en tiendedel af læsningen, og helst mindre. Vær HÅRD, når du tager noter, og sørg for kun at notere essensen. Gerne stikord med pile og andre visuelle elementer, som illustrerer sammenhænge.

Det samme gælder med markeringer. Hvis du har markeret mere end en tiendedel af siden, så overvej lige, hvad du skal bruge de markeringer til. Kunne du have nøjes med at markere et enkelt begreb eller en enkelt sætning, som opsummerer budskabet? Når du så skal lede efter bestemte oplysninger, kan du nemt orientere dig i dine markeringer og finde de afsnit, der handler om det rigtige emne.

På den måde kan du nemt overskue, hvad der står hvor i dine bøger. Når du så skal bruge detaljerne, kan du læse kapitlet igen.

 

Skriv et svar