You are currently viewing Sådan kommer du ud af sengen på en kold vintermorgen

Sådan kommer du ud af sengen på en kold vintermorgen

For nyligt skiftede vi til vintertid, så vi får en times ekstra lys om morgenen. Alligevel har mørket næsten allerede indhentet os igen, og det er kulsort fra vækkeuret ringer til man møder kl. 8. Derfor kan det være mere end almindeligt svært at slæbe sig ud af sengen om morgenen.

Stenalderkroppen reagerer på lys

Indtil for cirka 150 år siden fandtes vækkeure og elektrisk lys slet ikke. Derfor gik man i seng, når det blev mørkt, og vågnede, når det blev lyst. Kroppen kunne nogenlunde selv regulere sengetiden, og vi sov længere om vinteren end om sommeren.

I dag bliver vores krop stadig påvirket af lys og mørke. Vi tror, at vi selv er herre over vores døgnrytme, men det er vi bestemt ikke. Dæmpet lys kan stadig gøre os døsige, og skarpt lys vækker os nemt. Du kender det sikkert, hvis du har prøvet at tænde lyset på badeværelset, når du skulle tisse om natten. Man kan straks mærke friskheden, og det er sværere at falde i søvn bagefter. Derfor skal man passe meget på med skarpt lys om aftenen – til gengæld kan det være en stor hjælp om morgenen.

Lyset sender nemlig et signal til kroppen om, at nu er det morgen og tid til at stå op. Derfor kan det hjælpe på morgentrætheden, hvis du sørger for at tænde godt med lys om morgenen.

Motivér dig selv

Desværre er det ikke nok bare at tænde lyset. Du skal nemlig også overbevise dig selv om, hvorfor det er nu, du skal ud af fjerene. Her hjælper det meget, hvis du er helt klar over, hvorfor du skal op.

Det er for eksempel en god idé, hvis du har en stram tidsplan for morgentimerne. Måske har du en tekst, der skal læses inden undervisningen kl. 12, eller et par småopgaver, der skal ordnes.

Det kan også være en god idé at lægge et program for dig selv. Jeg ved for eksempel, at hvis jeg vil sætte mig på uni for at læse, så skal jeg møde kl. 8. Så kan jeg nemlig følge min almindelige morgenrytme, og på den måde er jeg langt mere effektiv. Hvis jeg udskyder mødetiden, bruger jeg pludselig en masse tid på at ligge i sengen, være på Facebook eller andet tidsspilde.

Planlæg din dag

Det allervigtigste for din morgenmotivation er, at du på forhånd er klar over, hvad du skal stå op til. Det hjælper ikke noget, hvis du kl. 6.30 en mørk morgen under dynen skal vurdere, om du har lyst til at stå op – for det er der ingen, der har.

Derfor skal du fastsætte din motivation allerede dagen før. Hvad er det, du skal have ordnet om morgenen, og skal du for eksempel møde på uni kl. 8? Så er du indstillet på dagens plan, når du vågner. Alt, du så skal gøre, er at tage dig sammen – og det kan du sagtens, når du har lagt en plan.

Skriv et svar