For nylig skrev vi om, hvordan du kan blive mere bæredygtig, selvom du er studerende. Vi har besluttet at lave en del to til den artikel, fordi der er så mange ting, vi alle kan gøre for at være bedre ved miljøet. Som vi skrev i første del, producerer vi mennesker helt enorme mængder affald hver dag, og det slider meget på klodens systemer.
Derfor har vi her samlet et par tips til, hvordan du kan spare på plastik i din hverdag. Plastik er nemlig et af de mest udbredte materialer, og vi bruger snildt 30-50 plastikprodukter hver dag. Der er plastik på dine sko, på lynlåsen i din jakke, på din oplader til mobilen, på din cykel og meget mere. Samtidig er stort set alt pakket ind i plastikemballage, når du køber det.
Problemet med plastik er, at det ikke bliver nedbrudt i naturen. Derfor ender meget plastik med at leve i naturen i mange år. For eksempel findes der i havet flere kæmpe plastikøer, som er helt enorme mængder plastik, der har samlet sig i havet over tid. Det er både skidt for havmiljøet og for dyr, som kan komme til at spise plastikken og dø.
Samtidig indeholder plastik ofte hormonforstyrrende stoffer, som har en bevist negativ effekt på menneskers fertilitet og kan gøre os sterile. Hvis man bliver udsat for ftalater, som findes i meget plastik, under sin graviditet, tyder forskning fra SDU også på, at det kan skade fosterets intelligens. Derfor er der god grund til at undgå plastik, når man kan.
Gør madpakken bæredygtig
Et af de steder, hvor de fleste danskere bruger plastik hver dag, er på madpakken. Ofte bruger man en madkasse eller pose af plastik til at opbevare maden i, og derudover er maden ofte pakket ind i enten husholdningsfilm af plastik eller sølvpapir af aluminium (læs mere om aluminium i første del). Ved siden af madpakken har vi ofte en vandflaske af plastik, som enten er en engangsflaske eller genanvendelig.
For eksempel er de farvede flasker fra Tupperware og Eva Solos drikkeflaser blevet moderne i de seneste år, og det er på sin vis godt. En flaske, som kan bruges 500 eller 1000 gange, er langt bedre end en engangsflaske – altid. Tænk på, hvor mange flasker du sparer naturen for! Det er helt vildt, hvor nemt man egentlig kan gøre så stor en forskel.
Hvis du er frisk på det, kan du dog også tage næste skridt og skifte plastikflasken ud med en af stål. De vinder efterhånden frem og kan købes mange steder – fx fra mærket Klean Kanteen. En stålflaske er nærmest uopslidelig, så du kan bruge den i mange år. Du kan dog med fordel vente, til din nuværende flaske er slidt op, før du køber en ny.
Madkassen kan du også købe i en ståludgave, som både er let og nem at gøre ren. Et andet alternativ – som du også med fordel kan indføre i køkkenet i stedet for plastikbøtter – er glasbeholdere. De er dog en del tungere, så det kan være nemmest at holde dem hjemme i køkkenet.