Marmelade er en type frugtkonserves, der fremstilles af citrusfrugter, sukker og vand. Den indeholder typisk stykker af skræl i det færdige produkt. Ordet “marmelade” er afledt af det portugisiske ord for kvædekonserves, marmelada.
Marmelade kan laves af alle citrusfrugter, men det er mest almindeligt forbundet med appelsiner. Man mener, at appelsinmarmelade stammer fra Kina, hvor den blev brugt som en medicinsk eliksir. Den første registrerede opskrift på appelsinmarmelade blev offentliggjort i en engelsk kogebog i 1714.
Kommerciel appelsinmarmelade blev almindeligt tilgængelig i det 19. århundrede. I dag er det et populært smøremiddel til ristet brød og kiks (småkager), og den anvendes også til bagning og som fyld i kager og kager.
Appelsinmarmelade er den mest almindelige type, men også andre citrusfrugter som citroner, limefrugter, grapefrugter og mandariner kan bruges til at lave denne marmelade. Marmelade kan også fremstilles af blandede citrusfrugter.
Marmelade kan laves med enten frisk frugt eller frugt på dåse. Hvis man bruger frisk frugt, er det vigtigt at vælge moden frugt, da det giver en sødere marmelade. Frugterne skal også vaskes og skrubbes for at fjerne snavs og pesticidrester.
Efter vask skæres frugterne i små stykker og lægges i en gryde med vand og sukker. Gryden opvarmes, indtil blandingen koger, og sukkeret er opløst. Marmeladen koges derefter i flere timer, indtil den bliver tyk.
Når marmeladen er blevet tyk, hældes den i steriliserede krukker og lukkes til. Den kan opbevares på et køligt, mørkt sted i op til 12 måneder.
Marmelade er et lækkert og alsidigt smørepålæg, der kan nydes på ristet brød, kiks eller i kager og bagværk. Det er også en god måde at bruge citrusfrugter, der er ved at gå ud. Hvorfor ikke prøve at lave din egen marmelade derhjemme?
10 typer marmelade du selv kan lave
Der findes mange forskellige typer marmelade, som kan laves hjemme med nogle få enkle ingredienser. Her er 10 af de mest populære typer marmelade, som du selv nemt og hurtigt kan lave.
1. Appelsinmarmelade
2. Citronmarmelade
3. Lime marmelade
4. Grapefrugtmarmelade
5. Mandarin marmelade
6. Blandet citrusmarmelade
8. Hindbærsyltetøj
9. Blåbærsyltetøj
10. Abrikosmarmelade