Der er mange ting at lære, når man flytter hjemmefra. Uanset om dine forældre har forberedt dig godt, eller om du bare bliver kastet ud i det, er der altid et par ting, du bliver overrasket over.
En af de ting er tit, hvordan man passer bedst muligt på miljøet. Dine forældre har sikkert nogle miljøvenlige vaner, som du aldrig har tænkt over, eller måske skal du starte forfra som familiens naturven. Uanset hvor du er i din miljørejse, er der et par ting, du bør tænke over.
Tænk i ressourcer
At passe på miljøet handler ikke kun om forurening. Hvert år bruger vi mange flere ressourcer, end Jorden kan nå at producere. Den såkaldte Earth Overshoot Day betegner den dag, vi har opbrugt årets ressourcer, og den ligger tidligere og tidligere hvert år.
Hvis du vil leve bæredygtigt, skal du derfor øve dig i at tænke i ressourcer. Hvad går til spilde, når du smider mad ud, køber unødvendigt tøj eller kører gode møbler på lossepladsen? Det er alt sammen spild af ressourcer, men ved at tænke genbrug og ressourcer ind i din hverdag, sparer du Jorden for rigtig meget. Tænk for eksempel på, hvis ingen mennesker på Jorden købte nyt tøj i bare én dag, men i stedet byttede sig til noget lækkert ved en veninde. Hvor mange stykker nyt, kemifyldt tøj ville vi ikke spare Jorden for?
Skær ned på plastik
Plastik er en af de helt store miljøsyndere, og det har fået meget opmærksom i de seneste år. Plastik bruges til stort set alt, så det er svært at undgå. Her kan du dog også tænke i ressourcer, når du køber ind. For det første gør det en stor forskel, hvis du undgår at købe bæreposer af plastik. Hvis du enten har en cykelkurv eller tager en taske med, behøver du slet ikke en bærepose.
Derudover kan du efterhånden købe mange hverdagsting i mere bæredygtige materialer end plastik. Tandbørster fås i træ, barberskrabere i metal og køkkenredskaber i træ – bare for at nævne et par stykker. Hvis du tænker over at undgå plastik, efterhånden som du køber nye ting, bevæger du dig langsomt men sikkert mod en ny livsstil.
Sortér affald
Hver eneste dansker producerer over 600 kg affald om året – det er utroligt meget. En måde at sikre, at affaldet påvirker Jorden mindst muligt, er at sortere det. I nogle kommuner, for eksempel Aarhus, København og Fredericia, tilbyder kommunen særlige skraldespande til de forskellige typer affald. I andre kommuner bliver der derimod gjort meget lidt for at hjælpe borgerne med sorteringen.
Du kan dog altid starte i det små ved at sortere glas og dåser fra. I de fleste byer er der opstillet glascontainere rundt omkring i byen, hvor du kan aflevere alle typer glas.
Dåser er lidt sværere at sortere, fordi de ofte skal afleveres på genbrugspladsen. I de større byer ligger de dog tit i nærheden.
Både konservesdåser og dåser til drikkevarer er lavet af aluminium, som absolut ikke er godt for miljøet – til gengæld kan det nemt genbruges. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at aflevere dåserne i stedet for at smide dem ud.
Sølvpapir er også lavet af aluminium, så sørg for at bruge det så sjældent som muligt. Madpakkepapir eller en almindelig plastikbøtte kan bruges i stedet – altså en plastikbøtte du købte inden, du læste denne artikel 😉