You are currently viewing Bæredygtig hverdag: Sådan bliver du mere bæredygtig fra i dag

Bæredygtig hverdag: Sådan bliver du mere bæredygtig fra i dag

Bæredygtighed er et af de varmeste emner i samfundsdebatten i disse år. Desværre ender diskussion ofte i to lejre, hvor den ene mener, at vi alle skal redde verden, mens den anden holder stædigt fast på sin ret til selvbestemmelse. Det er ærgerligt, for jordens ressourcer er knappe, og vi bruger dem langt hurtigere, end de kan holde til. Det skyldes, at vi over årene har opbygget mange ressourcekrævende vaner, som vi ikke tænker over. Hver især bidrager de en lille smule til det store billede. Heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at skrue ned for ressourceforbruget og blive mere bæredygtig – også som studerende.

Tænk på affald

Et af de store problemer er de enorme mængder ressourcer, der går til spild som affald. Det skyldes dels, at vi bruger alt for mange engangsprodukter og dels, at for få genanvendelige materialer rent faktisk bliver genbrugt.

Et godt sted at starte, er ved at blive bevidst om sit affald. Tænk for eksempel over, hvor meget affald du producerer hver dag. Det kan være engangskopper fra kantinen, plastikbestik, grøntsager pakket ind i plastik og lignende. Det kan ofte blive til rigtig store mængder. Meget af det er desværre svært at gøre noget ved, fordi butikker og producenter tvinger os til at købe varer, der producerer meget affald. Nogle ting kan vi dog selv gøre noget ved. Du kan for eksempel bruge en rigtig kop, der hvor det kan lade sig gøre. På mange kaffebarer kan man medbringe sin egen termokop til kaffen, og man kan øve sig i at sige nej til at få en pose, når man ikke behøver den. Det er også en god idé at bruge en genanvendelig vandflaske af stål i stedet for at købe plastikflasker.

Plastik er et af de største problemer for miljøet, fordi det er mange år om at blive nedbrudt. Derfor samler der sig helt enorme mængder plastisk i naturen og i havene. Desværre er det ofte til skade for både dyr og mennesker. Det skyldes blandt andet, at mikroplast, som vi ikke kan udskille, ophober sig  i vores kroppe .

Sortér affaldet og genbrug mere

Mange danskere er heldigvis opdraget med affaldssortering, så denne er nem. Det er endda endnu nemmere, hvis du er flyttet til en større by i forbindelse med dine studier. Det er dog ikke alle kommuner, der har affaldssortering for private, men du kan stadig sortere glas og metal fra selv. De fleste byer har glascontainere opsat forskellige steder, for eksempel i boligkvarterer eller ved supermarkeder. Så skal du bare sørge for at skylle glassene efter brug. Herefter kan du samle dem et sted, så du hurtigt kan tage dem med næste gang, du kommer forbi containeren. Det samme kan du gøre med konservesdåser og lignende – her skal du blot aflevere dem på en genbrugsplads i stedet for. De fleste bruger ikke flere, end hvad der kan være i cykelkurven eller en rygsæk et par gange om året.

Aluminium, som blandt andet bruges til at lave dåser, er rigtig dyrt at udvinde fra jorden. Heldigvis kan hele 98 % genbruges – det sker bare alt for sjældent. Hvis vi bliver bedre til at sortere vores dåser fra det almindelige affald, gør vi altså både naturen og vores pengepung en stor tjeneste. Øl- og sodavandsdåser kan i øvrigt sorteres fra samme sted som konservesdåser.

Billig og bæredygtig transport

Et sidste tip, som mange studerende allerede følger, er at bruge cyklen. At transportere sig rundt i byen på cykel er stort set gratis, og det forurener næsten ikke. Det eneste, der forurener, er produktionen af cyklen – og vi kan afsløre, at det ikke er meget.

En anden stor fordel ved at tage cyklen rundt i byen er, at det giver en god og naturlig mængde motion. I det lange løb kan det faktisk være lige så givende som træning i fitnesscenteret. Cykling hjælper nemlig med at holde kroppen i gang, og forskning har vist, at effekten på vægttab er den samme som at gå i fitnesscenter fem gange om ugen. Fordelen ved cykling er, at du kan gøre det hver dag hele året uden at skulle sætte ekstra tid af til det. Ofte er det endda mindst lige så hurtigt som at tage bussen.

Skriv et svar